TICA Flash Carp 10000

Ma egy idei, 2021-es újdonság került a műtőasztalomra, ráadásul „vizet nem látott” teljesen új állapotban, ami nem más, mint a TICA Flash CARP 10000 pontyozó orsója. Különösebb hibája nem volt, nyilván használható eredeti állapotában is, de olyan orsóval még nem találkoztam, amin ne kellett volna valamit korrigálni. Mivel a kedves gazdája és én is maximalista vagyok, így egy null kilométeres szervizzel és teljes tuninggal indítjuk el az orsó remélhetőleg hosszú pályafutását.
Bőven megéri a ráfordítást, ugyanis elég kedvező áron lehet hozzájutni a tekerőhöz és szerencsére a szerviz és a fejlesztések költségeivel együtt sem haladja meg az elérhetetlen kategóriát.
7+1 csapággyal szereli a gyártó, de utólag még hat golyóscsapágyat lehet belepakolni – nagyon fontos helyekre is – így összesen 13+1 csapággyal már elég komoly szerkezetté válik. Ezek után valószínűleg hosszú élettartamra és megbízhatóságra lehet számítani, ugyanis igen jók a gyártó megoldásai, és kihasználva a fejlesztési lehetőségeket, nem igazán marad gyenge pontja az orsónak.
Azonban, ha hosszútávon tervezünk vele elengedhetetlen a fejlesztés és a megfelelő beállítás már a legelején, később természetesen a rendszeres karbantartásról sem szabad megfeledkezni. (Ezek persze minden orsóra vonatkoznak.)
A dob mérete és a dobemelőrendszer szép zsinór kezelése nagy dobástávolságokat is lehetővé tesz. Egy robusztus, kellően masszív orsóról van szó, ami a jó anyagoknak köszönhetően nem is túl nehéz, a plusz golyóscsapágyakkal együtt 537 gramm a súlya. Ha már az anyaghasználatról írok, megemlítem, hogy egyetlen műanyag fogaskerék rondít a képbe, ami a dobemelő rendszer tengelyét hajtja (wormshaft), na de ne akarjunk mindent aranyból, különösen ebben az ár kategóriában! Az apróbb hibák korrigálhatóak, az orsó nagyon jól fejleszthető és ha vigyázunk rá hűséges társ lehet a vízparton.
Összeszerelés után egy nagyon szép, egyenletes futású orsó lett a végeredmény.
Az orsón elvégzett munkákról készítettem néhány fotót, írtam is melléjük. Nézzétek, olvassátok!